Vissza

I. Kiállni Sosem ART

Biztos pont, a bátorságunk

Egyesek szerint könnyű művésznek lenni. Az elhatározás nem is tűnik nehéznek, de utána ott a következő lépcsőfok, alkossunk valamit magunkból. Aztán döntsük el, hogy magunknak alkotunk, vagy másoknak, ha pedig másoknak, jön önmagunk elfogadtatásának lépcsőfoka.
Ugye? Értelmetlen. Vázlatnak jó, de valójában ettől jóval sokszínűbb és árnyaltabb a művészlét.

Sajnos, sokak állnak hozzá a fenti recept szerint. Ezért tud a művészet olykor a társadalomban mumus szerepet ölteni.

Nehéz. Nehéz átadni az embereknek bármit is, ami a gondolati részét illeti. Ha pedig nem elég nagy probléma egy fiatal művész számára, hogy úgy érzi, nehezen tud közölni, akkor ennek tetejébe ott van nemes egyszerűséggel az, hogy sokszor nincs megfelelő közeg, hely, alkalom, ami kifejezetten annak van szentelve, hogy művészi alkotásainkat átadjuk másoknak, mások pedig fogadják azokat.
Elismert festők, írók,bizonyára tudják, milyen nehézséggel is jár, ha a művész előtt ott a fiatal jelző.
Sokaknak egyszerűen nemmegy, de annál jobban akarják. Nem ördögtől való, nem kizárólagosan felnőtteknek vagy más művészeknek szól. Kell ambíció, kell hogy a fiatalok is alkossanak és meg kell tanulni, befogadni, megérteni, támogatni a munkájukat és személyüket,

hisz amit tőlük látunk, hallunk, olvasunk, azok Ők.

Van nálunk a VIFÓ-ban egy különleges szeretet és megértés az alkotni, építeni, akarni vágyó fiatalok iránt, hiszen velük foglalkozunk, őket igyekszünk megszólítani. Nóránk sem alapozta másra ambícióit és felkarolni akarását, mikor lelkes szervezőcsapatával kidolgozták a VIFÓ új rendezvényének, a Kiállni sosem ART-nak első terveit.

Régóta érlelődött már a gondolat, hogy egy kifejezetten fiatal művészekkel foglalkozó rendezvényt hozzunk létre, mert sokan közülünk látták égető szükségét.
Nyolc lelkes művésznek okozott örömet és izgalmat, hogy az első Kiállni sosem ART főszereplői lehettek. Konc Alexandra, Varga Emília, Janó Blanca, Monyov Glória, Bognár Nóri, Vadócz Tamás,Csorba Emil és Kecsenovity Erna sok felől jöttek a Vajdaságból.
Ők a biztos pontjaink azt illetően,  hogy tudjuk, nem veszett még ki az alkotói vágy kis hazánkban.
Az első ART-nak a szabadkai Népkör adott otthont. Megnyitóján, október 12-én elnökünk, Berkó Szilárd és a rendezvény koordinátora, Gasztány Nóra köszöntője után, Miroslav Jovančić szabadkai képzőművész mondott lelkesítő beszédet bemutatkozó alkotóinknak és a szép számban megjelenő érdeklődőnek, kihangsúlyozva, hogy kiállni bátor dolog, legyen saját bátorságunk biztos pont abban amit végzünk, és ne szűnjünk meg akarni a növekedést.

A megnyitót a Varázslók kertje,azaz Ábrahám Máté, Szabó István, Német Dávid és Tokodi Krisztofer kortárs megzenésített verses előadása koronázta meg.

Ők már idén nyáron benéztek a VIFÓ háza tájára, mikor is szemet-fület megragadó munkásságukkal már az idei szabadegyetemünk színvonalát is növelték. Bandájuk nálunk aratott akkori sikere is ösztönözte csapatunkat, hogy foglalkozzon fiatal vajdasági kortárs művészekkel, mert van kivel és nagy érdeklődés övezi a tevékenységüket.
Tárlatunk október 19-ig várta nyitva az érdeklődőket.
A rendezvény hetének csúcspontja volt még  aki állítókat és három mentort – Kerekes Sándort, Pesti Emmát és Blaskó Árpádot közrefogó kerekasztal beszélgetés, melyet Szabolcski Erik, a szervezőcsapat tagja moderált.
Egy hét tapasztalataival lettek gazdagabbak szervezőink és bízunk benne, hogy kiállítóink neve és munkáik isméltő visszhangot kapnak azok által, akik meleg szívvel jöttek hozzánk megtekinteni a kiállítást és hasonlóan szomjaznak a szépre, újra.
Szeretnénk, ha rendezvényünk akár csak a többi, növekedne, bővülne és eljutna hozzátok, hiszen nem csak értünk van.

Decemberben ismét bemutatkozik majd nálunk fiatal vajdasági alkotók egy újabb csapata. Ez úton is szeretnénk megköszönni nyolc bátor kiállítónknak és minden látogatónknak, hogy a VIFÓ-val tartottatok és együtt tapasztalhattuk meg talán első alkalommal, hogy kiállni valóban sosem árt! Szóval ne féljetek.

Találkozunk hamarosan a második ART-on!