Vissza

Motiváció és prioritás egy ifjúsági szervezetben

Buktatók és jó tanácsok kezdő aktivistáknak

Amikor megszületik az elhatározás a fejedben, hogy végre kipróbálod magad egy ifjúsági szervezetben, fontos néhány dologra odafigyelned, ami segítheti a munkád és a boldogulásod.

Egyik sarkalatos pont, hogy megtaláld a motivációd. Biztos vagyok benne, hogy egy kezdetleges izgatottsággal indulsz neki az útnak, hogy vajon milyen lesz, be tudok-e illeszkedni, meghallgatnak-e, ám miután az általad megfogalmazott kérdésekre szépen lassan válaszokat is kapsz, fontos átgondolnod, hogy mit is szeretnél a választott szervezettől és, hogy milyen céljaid vannak. 

Ezek hiányában ugyanis szépen lassan elveszíted a motivációd, hogy járj gyűlésekre, részt vegyél programok szervezésében és úgy alapjáraton azt is megkérdőjelezed, hogy miért is csatlakoztál. 
Az általad felállított mérföldkövek sokat segíthetnek abban, hogy a motivációd folyamatos maradjon. 
Hiszen, ha belegondolsz sokkal egyszerűbb kis lépésekkel eljutnod egy bizonyos célhoz, amelyeket tudatosítasz magadban, mint rögtön nekiugrani a fő célodnak. Közben el is veszted a lelkesedésed, mert sok eredménytelenség ér vagy csak rengeteg idő, mire eredményt hoz az elképzelésed.

Ne félj az újtól, kipróbálni magad, mert csak így fejlődsz és lesz valódi értelme a létednek egy szervezetben.

Másik sarkalatos pont a prioritások.

Egyértelmű, hogy egy szervezetben ténykedő tagok életében nem ugyanazon a helyen és szinten található az aktivista lét. Van, aki többet ad az életéből és az idejéből és van, aki kevesebbet, ez mindenki saját döntése. Pontosan ezért nem is lehet ez a vita tárgya. Nálunk, a VIFÓ-ban van egy egyszerű hozzáállás:

Amennyit beleteszel, annyit is veszel ki.
Nem erőltetünk rá az aktivistáinkra olyan feladatot, amelyben nem szeretnék kipróbálni magukat, mert az a célunk, hogy jókedvvel végezzék a munkájukat és közben fejlődjenek is. Azon aktivistáinknak, akik még is úgy döntenek, hogy nagyobb és felelősségteljesebb feladatot vállalnak a VIFÓ-ban, lehetőségek nyílnak utazásokra, ahol képviselhetik a szervezetünket, vagy koordinátori pozíciót is kaphatnak.

Légy merész és lépje előre az életedben!